Nieuwsbrief ontvangen

Geef uw mailadres op en ontvang de gratis nieuwsbrief
Medische Innovaties.NLABCDEFGHIJKL
MNOPQRSTUVWX
YZ
Chirurgie: Nieuws
Verkleving na operatie onderschat E-mailadres

Verkleving is een veel voorkomende complicatie na een buikingreep, zoals een darmoperatie of keizersnede. Veel Nederlandse chirurgen en gynaecologen zijn niet goed op de hoogte van de mogelijke gevolgen van verkleving en maken maar zelden gebruik van de beschikbare hulpmiddelen die verklevingen kunnen voorkomen.

Lees meer...
 
3D robot voor bypasses en klepvervangingen E-mailadres

De Isala klinieken in Zwolle gaan de 3D - Da Vinci robot inzetten voor operaties aan hart en longen. Omdat de Da Vinci robot tot op heden voornamelijk werd ingezet voor urologische ingrepen hebben de Isala klinieken hiermee in Nederland een primeur. Na een periode van training zal de apparatuur vanaf september 2011 daadwerkelijk in gebruik worden genomen. De Da Vinci zal dan ingezet gaan worden voor onder andere hartoperaties, zoals bypasses en klepvervangingen.

Lees meer...
 
Voortaan gewoon zwemmen en douchen met gips E-mailadres

De meeste kinderen die vanwege een botbreuk in het gips moeten krijgen gips waarmee ze niet mogen zwemmen of douchen. Met name in de zomerperiode voor kinderen een domper op de vakantiepret. Uit onderzoek van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk is nu gebleken dat dit helemaal niet nodig is. Er bestaat zogenaamd 'zwemmersgips' . Dit gips blijkt even effectief te werken maar ademt, geeft veel meer comfort en mag nat worden.

Lees meer...
 
3D laparoscopie systeem E-mailadres

einstein01Het Duitse bedrijf Schölly Fiberoptic GMBH heeft tijdens het EAES congres in Italie (15-18 Juni 2011) het 3D Laparoscopie Systeem 'Einstein Vision' gepresenteerd.

De Einstein Vison is een chirurgisch laparoscopisch systeem dat een hoge 3D-HD-beeldkwaliteit biedt.

Lees meer...
 
UMCG ontwikkelt nieuwe behandeling tegen overmatig transpireren E-mailadres

Thoraxchirurgen van het UMCG hebben een bestaande operatiemethode verder ontwikkeld voor patiënten die last hebben van overmatig transpireren van de handen en/of de oksels. De ingreep vindt plaats via een kijkoperatie door een sneetje van een centimeter. Na behandeling kan de patiënt nog dezelfde dag naar huis. In tegenstelling tot de ‘klassieke’ behandelmethode lijkt bij deze behandeling de kans op compensatoir zweten, het harder gaan transpireren elders op het lichaam, minder.

Lees meer...
 
Primeur St. Antonius Ziekenhuis; de hybride operatiekamer E-mailadres

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer geopend. Het woord hybride staat hierbij voor de unieke combinatie van een steriele, conventionele operatiekamer en een katheterisatiekamer. Door de twee tot op heden gescheiden werelden samen te brengen is de opvallend ruime operatiekamer zeer breed inzetbaar voor een groot aantal verschillende behandelingen aan ondermeer het hart en de vaten. Het ziekenhuis speelt hiermee in op misschien wel een van de sterkste trends in de chirurgie, namelijk de overgang van ‘open operaties’ naar ‘gesloten procedures’ – het opereren via een bloedvat, ook wel bekend als endovasculair.

Lees meer...
 
Fluorescerende stof maakt tumoren beter zichtbaar E-mailadres

update van bericht uit 2009

Fluorescentiebeeldvorming, waarbij fluorescerende kleurstoffen tijdens kankeroperaties worden gebruikt, kan als nieuwe techniek toegepast worden in de chirurgische behandeling van diverse soorten kanker. Doordat hierbij het tumorweefsel oplicht, kan een chirurg beter zien welk weefsel nog kankercellen bevat. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Lucy Crane van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 26 januari op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In februari 2009 is deze techniek voor het eerst in Nederland toegepast door chirurgen van het UMCG bij patiënten met borstkanker. Crane heeft in haar onderzoek enkele vroegklinische studies uitgevoerd bij patiënten met baarmoederhalskanker, vulvakanker en eierstokkanker. De fluorescentiebeeldvorming maakt de lymfeklier of de tumor lichtgevend, zodat de chirurg precies kan zien welk weefsel hij moet wegnemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een fluorescente stof, die lokaal of via het infuus wordt toegediend. Een dergelijk contrastmiddel kan specifiek of niet-specifiek zijn. Niet-specifieke fluorescente stoffen binden niet gericht aan bepaalde cellen of organen en worden vooral gebruikt voor het afbeelden van anatomische structuren zoals lymfebanen en lymfeklieren. Tumorspecifieke stoffen binden wel gericht aan tumorcellen, en kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld uitzaaiingen op te sporen, of snijvlakranden die nog tumorcellen bevatten.

Uit het onderzoek van Crane blijkt dat deze techniek veilig kan worden toegepast bij vulvakanker, baarmoederhalskanker en eierstokkanker. Deze eerste resultaten laten zien dat de techniek veilig en veelzijdig is, maar ook dat er nog ruimte voor verbetering is op het gebied van gebruikersvriendelijkheid en flexibiliteit. Hierbij is te denken aan meer flexibele camerasystemen of aan fluorescente stoffen die nog iets meer oplichten tijdens de operatie.

Verder blijkt uit haar onderzoek dat er niet een algemeen bruikbare kankergerichte stof op dit moment beschikbaar is. Dit komt doordat verschillende types kanker vaak verschillende tumorspecifieke eigenschappen hebben. Voor elk type kanker moet nader onderzocht worden welke stof het beste werkt en op welke tumor eigenschap deze gericht is. In haar onderzoek beschrijft Crane hiervoor een nieuw scoresysteem voor het vaststellen van de optimale tumor-specifieke stof om tot een optimale keuze te komen.

Datum: 19 januari 2011
Bron: persbericht UMCG

---------------------------------------------

Februari 2009 - Eerste patiënten met behulp van fluorescerende vloeistof geopereerd  
Het UMCG start deze week een klinisch onderzoek waarbij fluorescerende kleurstoffen tijdens kankeroperaties worden gebruikt. Deze fluorescerende kleurstof maakt de lymfeklier of tumor lichtgevend zodat de chirurg precies kan zien welk weefsel hij moet wegnemen. De verwachting is dat in de toekomst hierdoor het aantal (her-)operaties en bestralingen bij borstkanker, en later ook bij andere vormen van kanker, zal verminderen. Op 25 februari hebben chirurgen van het UMCG de techniek voor het eerst in Nederland toegepast bij twee patiënten met borstkanker. 

Huidige behandeling van borstkanker in Nederland
Patiënten met borstkanker in een vroeg stadium kiezen vaak voor een zogenaamde borstsparende operatie. Tijdens deze operatie verwijdert de chirurg alleen het tumorweefsel om een volledige borstamputatie te voorkomen. Het probleem bij deze ingreep is dat de chirurg tijdens de operatie niet kan zien wat tumorweefsel, en wat gezond weefsel is. De chirurg baseert zich tijdens de operatie op eerder gemaakte foto’s en scans. Het is belangrijk om te weten of alle tumorcellen zijn verwijderd voor het bepalen van de juiste behandeling en prognose. Daarom onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel. Als de patholoog constateert dat de snijvlakken kankercellen bevatten, zijn niet alle kankercellen weggenomen en moet de patiënt bestraald of zelfs opnieuw geopereerd worden.

Belangrijke stap
Met de nieuwe techniek wordt dat mogelijk voorkomen. De chirurg maakt de lymfeklieren en tumoren zichtbaar met een fluorescerende kleurstof en een lichtgevoelige camera. Het licht dat de fluorescerende stof produceert in het weefsel is niet met het blote oog te zien. Het licht heeft een bepaalde golflengte die alleen met een speciale lichtgevoelige camera is waar te nemen. Deze camera is aangesloten op een monitor, waarop de chirurg precies kan zien welk weefsel is aangetast. Bij de eerste patiënten die met deze techniek geopereerd worden, zijn nog niet de tumoren maar de lymfeklieren lichtgevend gemaakt. Tijdens deze eerste operaties wordt gekeken of de camera inderdaad het lichtgevende stofje in de patiënt goed zichtbaar kan maken. Als dat zo is, kan binnenkort gestart worden om ook tumoren tijdens operaties lichtgevend te maken. Het UMCG start als eerste in Nederland met de toepassing van deze nieuwe techniek bij patiënten met borstkanker.

Sinds 2004 hebben onderzoekers van het UMCG, onder leiding van chirurg dr. G.M. van Dam, in nauwe samenwerking met Harvard Medical School en de Technische Universiteit van München, gewerkt aan de ontwikkeling van de ‘near-infrared’ lichtgevoelige camera die de lichtgevende lymfeklieren en tumoren kan opsporen. Een multidisciplinair team bestaande uit medici, natuurkundigen, tumorimmunologen en chemici heeft het mogelijk gemaakt dat deze techniek vanuit het laboratorium nu op de mens toegepast kan worden.

Revolutionaire kankerbehandeling
De nieuwe operatievorm is een belangrijke stap in de chirurgische oncologie. Ook biedt de techniek perspectief voor de behandeling van andere soorten kanker, zoals huidkanker en kanker van het maagdarmkanaal. De verwachting is dat hierdoor de chirurgische behandeling van kanker revolutionair gaat veranderen.

datum: 27 februari 2009
website:  http://www.umcg.nl/Nieuws/persberichten/Pages/UMCGstartmetveelbelovendenieuwetechniekbijkankeroperaties.aspx
bron: UMCG

 
Opereren met operatierobot Sofie E-mailadres
Een chirurg haalt tijdens een operatie vaak belangrijke informatie uit wat hij met zijn handen voelt. De huidige generatie operatierobots mist deze gevoelsfactor. TU/e-onderzoekster Linda van den Bedem ontwikkelde een robot, genaamd Sofie,  die de chirurg door 'force feedback' laat voelen wat hij doet.

Lees meer...
 
Prostaatoperatie volledig door robots uitgevoerd E-mailadres

Het McGill University Health Centre (MUHC) heeft als eerste ter wereld  een prostaatoperatie uitgevoerd waarbij de chirurgie en anesthesie volledig door robots zijn uitgevoerd. De chirurgen bediende de chirurgische DaVinci  robot vanaf een andere locatie. De anesthesie robot, met de toepasselijke bijnaam McSleepy, werd ingezet om de patiënt optimaal te verdoven.

davinci-20workstation-dr20aprikian.jpg

Lees meer...
 
Operatie verwijdering speekselstenen volledig uitgevoerd door robots E-mailadres

In het Louisiana State University's Health Center is voor het eerst een speekselsteen operatie verricht die volledig door robots is uitgevoerd.  Het betrof het verwijderen van een 20 mm grote speekselsteen bij een 31 jarige patiënt.

Lees meer...
 
Hybride operatiekamer E-mailadres

Philips presenteerde op MEDICA 2010 samen met MAQUET de nieuwste versie van de Hybrid Operating Room (OR) Suite. Een van de getoonde onderdelen was de operatietafel Allura Xper FD OR Table: het röntgenangiografiesysteem Allura Xper van Philips is daarvoor geïntegreerd in de Hybrid OR Suite, inclusief hybride tafel, van MAQUET.

Lees meer...
 
Helft minder sterfte rondom operaties E-mailadres

De sterfte rondom operaties in Nederland daalt met de helft als artsen en verpleegkundigen gebruik maken van een nieuwe uitgebreide checklist. Met die lijst wordt de te opereren patiënt een aantal malen van opname tot ontslag gecontroleerd. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap. De resultaten van het onderzoek naar de nieuwe werkwijze SURPASS, die door de afdeling Chirurgie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) is ontwikkeld, zijn donderdag 11 november gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Lees meer...
 
UMC St Radboud ontwikkelt nieuwe gel tegen buikverklevingen E-mailadres

Chirurg Harry van Goor van de afdeling Heelkunde, heeft een subsidie van 800.000 euro ontvangen om een gel te ontwikkelen die buikverklevingen na operaties moet tegengaan. De gel wordt preventief aangebracht in de buikholte en moet ervoor zorgen dat de buikorganen in de dagen na de operatie goed kunnen herstellen en niet gaan verkleven aan de wond of aan elkaar. Door de biologische samenstelling lost de gel na enige tijd op en verdwijnt op natuurlijke wijze uit het lichaam.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2


Zoeken

Artikel plaatsen

indienen