Nieuwsbrief ontvangen

Geef uw mailadres op en ontvang de gratis nieuwsbrief
Medische Innovaties.NLZiektebeeld: Hart en vaatziekten

App voor patientmonitoring krijgt CE

Het bedrijf Airstrip Technologies Inc (San Antonio, Texas) heeft het CE-keurmerk ontvangen voor een innovatieve App waarmee mobile patiënten monitoring mogelijk is. Volgens de fabrikant wordt de App in de US al door duizenden artsen succesvol toegepast en wordt het met het behalen van het CE merk nu ook mogelijk de Europese markt te betreden.Met de App kan een arts via een smartphone of tablet, realtime alle relevante patientengegevens en patientenmonitoringsgegevens opvragen.

{youtube}DupN4fNhPVk{/youtube}


Datum: 30 januari 2012

 

Pleister kan groeirichting bloedvaten beïnvloeden

Biochemici van de Universiteit van Illinois hebben een speciale pleister, ter grootte van een postzegel, ontwikkeld die niet alleen de groei van bloedvaten stimuleert maar ook de groeirichting van de bloedvaten kan beïnvloeden. De onderzoekers zien veel nieuwe toepassingsmogelijkheden voor deze nieuwe postzegel. Bijvoorbeeld het beïnvloeden van de groei van de bloedvaten rond een geblokkeerde slagader, het verhogen van het bloedvatenstelsel van weefsels met een slechte doorbloeding, tot het "normaliseren" van bloedvaten die een tumor voeden om de levering van anti-kanker medicijnen te verbeteren. Het verbeteren van de groei van nieuwe bloedvaten in een gecoördineerd patroon kan na een medische ingreep ook de hersteltijd en de hoeveelheid littekenweefsel verminderen, aldus de onderzoekers.

Lees verder


Philips start met toelating tot klinisch onderzoek CHILL-MI

In het kader van dit onderzoek zal nader worden gekeken naar de veiligheid en werkzaamheid van endovasculaire koeling ter beperking van reperfusieschade bij hartinfarctpatiënten met acute ST-elevaties

Philips heeft aangekondigd dat de eerste patiënten zijn geïncludeerd in het klinisch onderzoek CHILL-MI. CHILL-MI is een prospectieve gerandomiseerde multicenterstudie die zich richt op verdere evaluatie van de veiligheid en werkzaamheid van de endovasculaire temperatuurmodulatietherapie InnerCool RTx bij patiënten die lijden aan STEMI (hartinfarct met acute ST-elevaties). Het onderzoek omvat 120 patiënten op verschillende locaties in Europa, met als primair eindpunt het beperken van de omvang van het infarct uitgedrukt als percentage bedreigd myocard, vastgesteld op basis van cardiaal MRI-onderzoek. Het onderzoek dient daarnaast ter verdere onderbouwing van de veiligheids- en werkzaamheidsgegevens afkomstig uit het RAPID MI-ICE-onderzoek in een grotere patiëntenpopulatie. Het RAPID MI-ICE-onderzoek liet een verlaging van 38% in infarctomvang zien bij STEMI-patiënten die voorafgaand aan angioplastiek waren gekoeld tot < 35°C.

Lees verder


VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam heeft de primeur voor Nederland met het eerste gecombineerde en innovatieve PET/MRI-scansysteem

Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam zijn vandaag overeengekomen om een uiterst innovatieve Ingenuity TF PET/MRI (Time-of-Flight Positron Emission Tomography/Magnetic Resonance)-scanner van Philips in VUmc te installeren. Deze geavanceerde beeldvormingstechniek is bedoeld als hulpmiddel voor VUmc-artsen en wetenschappers bij onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandelmethoden van kanker en van neurologische aandoeningen.

VUmc wordt het allereerste ziekenhuis in Nederland met een gecombineerd. PET/MRI-systeem. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke beeldvormingstechnieken in gebruik, maar nu zijn beide technieken in een systeem door Philips verenigd. Hiermee kan zowel de anatomie van de patiënt als de biologie van de tumor of aandoening in beeld worden gebracht. Het besluit om dit systeem te installeren sluit aan bij de wens van VUmc om patiënten therapie op maat te kunnen bieden. Een gecombineerde PET/MRI is effectiever, minder belastend voor de patiënt (twee scans in één sessie) en biedt meer mogelijkheden voor diagnosticering en het monitoren van behandelingen).VUmc geniet wereldwijd erkenning als 'center of excellence' op de vakgebieden oncologie, neurologie en cardiologie. Het ziekenhuis beschikt over specifieke beeldvormingsexpertise, bijvoorbeeld PET, een driedimensionale techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van radioactief gelabelde stoffen (tracers) voor het gericht in beeld brengen van de hersenen en andere organen, maar ook van tumoren.

Lees verder


Nieuwe ehealth oplossing voor patienten met implanteerbaar hartapparaat

Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) heeft de Europese introductie aangekondigd van een aantal eHealth-oplossingen voor een beter management van patiënten met geïmplanteerde hartapparaten. Tijdens het ICPES-congres van de World Society of Arrhythmias in Athene van 11 tot 14 december 2011 presenteerde Medtronic belangrijke verbeteringen aan het CareLink®-netwerk, het wereldwijd gebruikte systeem voor thuismonitoring en controle op afstand van patiënten met geïmplanteerde pacemakers, defibrillatoren en hartmonitoren.

Lees verder


Meer diagnostische zekerheid met nieuwe Siemens PET-CT-scanner

Siemens Healthcare introduceert de nieuwste generatie Biograph mCT: een PET-CT scanner die de exacte meting van metabolische processen en datakwantificering mogelijk maakt, inclusief de beoordeling van neurologische aandoeningen, tumorweefsel en de doorbloeding van het hart (perfusie). Doordat de nieuwe PET-CT is voorzien van innovatieve technologie en intelligente software, levert deze scanner accurate en consistente kwantitatieve beoordelingen op.

"Doordat we PET-kwantificering accuraat en reproduceerbaar hebben gemaakt, wordt het mogelijk om kankerlesies preciezer te karakteriseren, de verandering in de loop van de tijd beter te observeren en daar een stadium aan toe te kennen. Zo kan de effectiviteit van de behandeling beter worden beoordeeld", aldus dr. Jerry Froelich van de universiteit van Minnesota in Minneapolis. "Binnen de cardiologie maakt een absolute meting van hartperfusie een accurate beoordeling mogelijk van aandoeningen waarbij meerdere bloedvaten betrokken zijn. Met name voor de diagnose van drievaatsleiden. De toepassingsmogelijkheden binnen de neurologie zijn legio. De mogelijkheid om niet-invasief hersenonderzoek te doen kan de diagnostiek verbeteren."

Lees verder


Meer levens redden met nieuwe methode voor diagnose hartinfarct

cardimedIn heel Nederland overlijden elke dag 108 mensen aan hart- en vaatziekten. Veel meer mensen worden in een ziekenhuis opgenomen met de symptomen van een hartinfarct. Een nieuwe meetmethode, de Cardiogoniometrie (CGM) ,biedt de mogelijkheid om binnen twaalf seconden zelfs hartinfarcten op te sporen die door het klassieke Elektrocardiogram (ECG) en een bloedtest niet herkend worden.

Lees verder


3D robot voor bypasses en klepvervangingen

De Isala klinieken in Zwolle gaan de 3D - Da Vinci robot inzetten voor operaties aan hart en longen. Omdat de Da Vinci robot tot op heden voornamelijk werd ingezet voor urologische ingrepen hebben de Isala klinieken hiermee in Nederland een primeur. Na een periode van training zal de apparatuur vanaf september 2011 daadwerkelijk in gebruik worden genomen. De Da Vinci zal dan ingezet gaan worden voor onder andere hartoperaties, zoals bypasses en klepvervangingen.

Lees verder


Digitale stethoscoop werkt op afstand

3m-scoop2De firma 3M heeft een nieuwe technologie waarmee een arts real-time op afstand met een stethoscoop een patient kan controleren. De stethoscoop beschikt over een bluetooth-verbinding en een digitaal signaal waardoor het mogelijk wordt om via een computerverbinding op afstand de gegevens uit te luisteren en te beoordelen.

Lees verder


Medical device voor de behandeling van PFO

Het Amerikaanse bedrijf SeptRx is gestart met een Europese klinische studie gericht op de toepassing van een nieuw product voor de behandeling van PFO SeptRx(Patent Foramen Ovale). In het CardioVascular Center van het Sankt Katharinen Hospital in Frankfurt is in het kader van deze studie een eerste ingreep met het nieuwe medische implantaat succesvol uitgevoerd.

Lees verder


ECG maken met een iPhone4

alivecore02Het Amerikaanse bedrijf AliveCor heeft een product ontwikkeld waarmee in combinatie met een iPhone 4 en een klein extra software programma een iPhone veranderd kan worden in een handzame Elektrocardiograaf. Een plat klepje, ter grootte van de iPhone, kan tegen de achterkant van de iPhone aangeklikt worden. Het klepje bevat twee elektroden waarmee de metingen uitgevoerd kunnen worden. Door de iPhone met beide handen op de elektroden vast te houden, of de iPhone met de elektroden tegen de borst aan te houden verschijnt een complete ECG met hartslag op het scherm van de iPhone. De meetresultaten kunnen direct worden opgeslagen.

Lees verder


Kans op hartziekte halveert door polypil

De polypil halveert het voorspelde risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar de combinatiepil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers. Vanuit het UMC Utrecht werkten epidemiologen prof. dr. Michiel Bots en prof. dr. Rick Grobbee mee aan het onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Lees verder


Storing in hartritme is te voorspellen

Bij hartpatiënten kondigen kleine variaties in het elektrisch herstel na een hartslag hartritmestoornissen aan. Dat stelt Peter Oosterhoff in zijn proefschrift na zijn onderzoek bij het UMC Utrecht. Zijn resultaten kunnen het gebruik van implanteerbare defibrillatoren verbeteren. Bij 233 hartpatiënten analyseerde Oosterhoff de variatie in de elektrische activiteit van het hart. De patiënten dragen een ICD (‘intracardiale defibrillator’) omdat ze een grote kans lopen op een hartritmestoornis. Het apparaat meet de elektrische activiteit en kan een ritmestoornis tegengaan via een elektrische schok. Oosterhoff keek naar het elektrisch ‘herstel’ van het hart na een hartslag. Dat duurt enkele tienden van seconden en hoort voor opeenvolgende hartslagen ongeveer even lang te zijn. Maar als variatie optreedt in de hersteltijd kan dat op een verhoogd risico voor hartritmestoornissen wijzen.

Lees verder


Elektrofysiologie interventiekamer van de toekomst

Tijdens Heart Rythm 2011 presenteert Philips samen met de HRS een aantal bestaande oplossingen en toekomstige ontwikkelingen voor de diagnosticering en minimaal invasieve behandeling van hartritmestoornissen. Hartritmestoornissen worden veroorzaakt door verstoorde elektrische signalen die het hart reguleren en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder hartfalen en beroerte. Veel van deze stoornissen kunnen worden behandeld met behulp van minimaal invasieve klinische procedures. Hiervoor zijn beeldgestuurde technologie en interventiehulpmiddelen nodig waarmee artsen optimale klinische resultaten kunnen behalen en eventuele nadelige effecten kunnen beperken.

Lees verder


Samenwerking ontwikkeling van robotsystemen voor interventiecardiologie

Philips en Corindus hebben aangekondigd een alliantieovereenkomst te zullen afsluiten. De alliantie is gericht op uitbreiding van de Philips-oplossingen op het gebied van interventiecardiologie met het robotgeassisteerde systeem van Corindus voor minimaal invasieve behandeling van vernauwde kransslagaders (percutane coronaire interventies).

Lees verder


Primeur St. Antonius Ziekenhuis; de hybride operatiekamer

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer geopend. Het woord hybride staat hierbij voor de unieke combinatie van een steriele, conventionele operatiekamer en een katheterisatiekamer. Door de twee tot op heden gescheiden werelden samen te brengen is de opvallend ruime operatiekamer zeer breed inzetbaar voor een groot aantal verschillende behandelingen aan ondermeer het hart en de vaten. Het ziekenhuis speelt hiermee in op misschien wel een van de sterkste trends in de chirurgie, namelijk de overgang van ‘open operaties’ naar ‘gesloten procedures’ – het opereren via een bloedvat, ook wel bekend als endovasculair.

Lees verder


Draagbare cardioversie-defibrillator LifeVest

lifevest-De op de borst draagbare cardioversie-defibrillator LifeVest is een defibrillator die de patiënt zelf draagt.  De LifeVest defibrillator herkent signalen van een ventriculaire tachycardie of boezemfibrillatie. In een dergelijk geval wordt automatisch een behandelingsmodus opgestart, die ook duidelijk te onderscheiden is voor de patiënt en diens omgeving. 

 

Lees verder


HeartNavigator; interventiehulpmiddel voor minimaal invasieve hartklepvervanging

Philips heeft de commerciële introductie voor Europa bekendgemaakt van het medisch interventiehulpmiddel HeartNavigator. Het gaat om een innovatief hulpmiddel voor interventiecardiologen en hartchirurgen bij de planning en begeleiding van minimaal invasieve hartklepvervangingen. HeartNavigator moet de procedureplanning objectiever maken en de procedure zelf vereenvoudigen en verkorten. Daardoor kan de ingreep minder belastend worden voor de patiënt en is er een betere zorg mogelijk. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen over de hele wereld, waaronder het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.

Lees verder


Duizeligheid bij ouderen vaak door aandoeningen hart en bloedvaten

Duizeligheid bij ouderen lijkt vooral te worden veroorzaakt door aandoeningen van hart en bloedvaten en veel minder door aandoeningen van het evenwichtsorgaan. Dit resultaat staat haaks op eerder onderzoek. Promovendus Otto Maarsingh onderzocht duizeligheid bij ouderen van 65 jaar of ouder, die voor deze klacht de huisarts bezochten.

Lees verder


Gen ontdekt dat hartfalen veroorzaakt

Onderzoekers van het UMCM hebben een gen ontdekt (het microRNA-199b gen) dat aan de basis van de ontwikkeling van hartfalen ligt. Ook is ontdekt hoe dit gen onschadelijk gemaakt kan worden. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd de december 2010 uitgave van het tijdschrift Nature Cell Biology.
Zodra het microRNA-199b gen wordt uitgeschakeld stopt het hartfalen en treedt herstel van het hart op.

 

Lees verder


Genen ontdekt die impulsen in hart beïnvloeden

 Onderzoekers van het Erasmus MC en het UMC Groningen hebben, samen met Europese en Amerikaanse onderzoekers, nieuwe genen ontdekt die de geleiding van de elektrische impulsen in het hart beïnvloeden.

Lees verder


Aangeboren hartafwijkingen ontdekken in een vroeger stadium van de zwangerschap

Aangeboren hartafwijkingen kunnen in een vroeger stadium van de zwangerschap herkend worden, stelt promovenda en kindercardiologe Sally-Ann Clur. Zij toont aan dat een eenvoudige echoscopische meting een groot deel van de hartafwijkingen al na de derde maand kan voorspellen. Deze prenatale screening wordt nu maar voor een selecte groep vergoed. Clur pleit ervoor om elke zwangere vrouw een gratis nekplooimeting aan te bieden.

Lees verder


Beginfase aderverkalking in beeld gebracht

Onderzoeker Nico Sommerdijk met twee publicaties in Nature Materials

Bij aderverkalking treedt verharding en vernauwing van slagaders op, met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben nu op nanoschaal de stappen in het proces van calcificatie in beeld gebracht. De groei van de verharding in bloedvaten blijkt vrijwel precies hetzelfde te verlopen als de groei van botten of tanden. De resultaten van het onderzoek staan in de decembereditie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.

Lees verder


Digitale poli cardiologie UMC St Radboud uitgebreid met telemonitoring

Systeem kan ziekenhuisopname voorkomen
De afdeling Cardiologie heeft de dienstverlening op haar digitale hartfalenpoli uitgebreid met telemonitoring. Via de digitale snelweg verstuurt de patiënt dagelijks zijn gewicht- en bloeddrukgegevens naar de hartfalenpoli. Bij afwijkende waarden krijgen de hartfalenverpleegkundige en de cardioloog een alert en kunnen zij actie ondernemen.

Lees verder


Shockwave werkt tegen angina pectoris

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben bewijs verzameld voor een methode om patiënten met ernstig coronair lijden, bij wie conventionele therapieën niet (meer) helpen, te behandelen. Die methode, shockwave genaamd, is vergelijkbaar met het principe van de niersteenvergruizer. De resultaten van de nieuwe methode zijn veelbelovend.

Lees verder


Eerste succes in wereldwijd onderzoek naar nieuw concept oplosbare medicinale stent

Voor het eerst in Nederland plaatste het Hartcentrum van het Catharina-ziekenhuis een volledig afbreekbare stent bij een patiënt met een dichtgeslibde kransslagader. In de eerste maanden na de plaatsing scheidt de stent een geneesmiddel af dat een nieuwe vernauwing voorkomt. Deze stent is zo bijzonder omdat er geen enkel restant in het vat achterblijft en de elasticiteit en de motoriek van de vaatwand hersteld wordt. Het is voor het eerst in Nederland dat deze stent in een mens wordt geplaatst en dit vormt onderdeel van een internationaal onderzoek dat geleid wordt door het Catharina Hartcentrum. Aan dit onderzoek doen 6 gerenommeerde hartcentra in de wereld mee. De patiënt heeft de ingreep goed doorstaan.

 

Lees verder


Doorbraak in onderzoek naar cholesterol

Publicatie Nature: Megaonderzoek vindt 95 nieuwe genen
Onderzoekers hebben een sprong vooruit gemaakt in het achterhalen van de genen die het vetgehalte (cholesterol) in het bloed bepalen. In een megastudie vonden zij 95 nieuwe genen die van invloed zijn op de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Hoe meer verkeerde variaties iemand in deze genen heeft, hoe groter het risico dat deze persoon een gevaarlijk hoog cholesterol zal ontwikkelen. De nieuw-gevonden genen bieden de mogelijkheid om grote groepen hoog-risico patiënten op te sporen en preventief te behandelen. De onderzoekers publiceren hun bevindingen vandaag in het gezaghebbend tijdschrift Nature.

Lees verder


ExoSeal™ nieuw Vasculair Closure Device

Klinische veiligheid en functionaliteit van ExoSeal™ vascular closing device aangetoond door nieuwe studieresultaten

Amersfoort – 28 juni 2010 – Cordis Corporation, een wereldleider op het gebied van de ontwikkeling en productie van interventionele vasculaire technologie, heeft de lancering van de ExoSeal™ vascular closing device(VCD) aangekondigd. ExoSeal™ combineert een aantal nieuwe technologische ontwikkelingen met een eenvoudig ontwerp, waardoor slagaders op nauwkeurige en grondige wijze extravasculair kunnen worden afgesloten na een endovasculaire procedure.

Lees verder


Catharina ziekenhuis implanteert als eerste nieuwe defibrillator

Cardiologen van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven hebben vrijdag als eersten in Nederland patiënten met een hartritmestoornis behandeld met de nieuwste implanteerbare defibrillator (ICD). Deze nieuwe generatie ICD’s kan beter onderscheid maken tussen levensbedreigende en niet-levensbedreigende hartritmestoornissen en de therapie daar automatisch op afstemmen. Daarmee wordt de kans op een vals alarm of een onnodige schok sterk verminderd en biedt dit type ICD meer zelfvertrouwen en een betere zorg aan patiënten.

Lees verder


Nieuwe inwendige defibrillator is veiliger en patiëntvriendelijker

Geen stroomdraden meer nodig door bloedvaten of op het hart
Hartpatiënten kunnen baat hebben bij een nieuw apparaat dat het hart weer laat werken na een plotselinge stilstand. Het gaat om een reanimatiekastje dat volledig onder de huid wordt aangebracht. Deze inwendige defibrillator is veiliger en patiëntvriendelijker dan de oude versie omdat er geen stroomdraadjes meer vanuit het apparaatje door de bloedvaten of op het hart lopen. Onderzoekers van onder andere het Erasmus MC publiceren hierover vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM).

Lees verder


Succes pacemakertherapie vooraf te voorspellen

Patiënten zonder wringbeweging van het hart reageren beter
Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met ernstig hartfalen, de mate waarin het hart samentrekt en wringt een voorspellende waarde heeft voor hoe de patiënt reageert op therapie met een pacemaker. Met name patiënten waarbij het hart niet tot nauwelijks wringt reageren goed op de behandeling met een pacemaker. Hierdoor is het mogelijk om patiënten vooraf beter te screenen en het succes van een ingreep te bepalen. Eventueel onnodige ingrepen kunnen de patiënt dan in de toekomst bespaard worden. Dit concludeerde Iris Rüssel in haar onderzoek, waarop zij op woensdag 14 april 2010 promoveert aan VU medisch centrum.

Lees verder


Eerste volledig onderhuidse ICD’s geïmplanteerd

Onlangs zijn cardioloog dr. J. van Opstal en dr. G. Geskes van het Maastricht UMC gestart met het volledig subcutaan (onder de huid) aanbrengen van Implanteerbare Cardioverter-Defibrillatoren (ICD’s). “Inmiddels hebben drie patiënten een dergelijke ICD geïmplanteerd gekregen, en naar volle tevredenheid”, aldus dr. Van Opstal.

Lees verder


Nieuwe ICD's St. Jude Medical

Met ingang van 2 april 2010 heeft St. Jude Medical een nieuwe serie ICDs op de Nederlandse markt gebracht. 

 608_7_unify_fortify2.jpg

 

 

 

 

 

Deze serie bestaat uit vijf modellen, te weten:

Lees verder


Scheper Ziekenhuis Emmen: hartpatiënten gaan zelf controles uitvoeren met zorg op afstand

Emmen, Nederland – Het Scheper Ziekenhuis in Emmen gaat hartfalenpatiënten in de regio zorg op afstand aanbieden. Met Philips Motiva kan de patiënt dagelijks thuis zelf controles uitvoeren, waaronder gewicht, hartslag- en bloeddrukmeting. De waarden worden via breedband verstuurd naar het ziekenhuis en worden daar direct beoordeeld door het zorgteam van de hartfalenpolikliniek. Hiervoor hoeft de patiënt dan niet meer naar het ziekenhuis te komen.

Lees verder


Behandeling boezemfibrilleren kan vaak eenvoudiger

publicatie in New England Journal of Medicine  
Een intensieve behandeling om de hartslag van patiënten met boezemfibrilleren terug te brengen naar onder de 80 slagen per minuut is niet nodig. Een veel mildere behandeling die de hartslag terugbrengt naar onder de 110 slagen per minuut levert even goede resultaten op. Deze behandeling is niet alleen minder belastend voor patiënten, maar kost de behandelaar veel minder tijd en is bovendien vele malen goedkoper. Dit blijkt uit onderzoek in 33 ziekenhuizen onder leiding van Isabelle van Gelder, hoogleraar Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De resultaten van dit onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke magazine New England Journal of Medicine.

Lees verder


UT-onderzoeker ontwikkelt nieuwe laboratoriumtechniek voor onderzoek naar hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben een hart- of vaataandoening. Andries van der Meer van de Universiteit Twente ontwikkelde een nieuwe laboratoriumtechniek voor onderzoek naar het ontstaan van deze aandoeningen. Het voordeel van de nieuwe techniek is een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid cellen die gekweekt moeten worden, waardoor er een belangrijke snelheidswinst geboekt wordt in het wetenschappelijk onderzoek. Van der Meer promoveert 10 maart aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Lees verder


Eerste patiënt in Friesland met bewaking op afstand

Door toepassing van een innovatief automatiseringssysteem kan het Hartcentrum Friesland in het MCL voortaan patiënten met hartfalen thuis onder controle houden. Dick Rijsdijk, patiënt met hartfalen, werd op 15 februari thuis voorzien van de eerste ICT Guided Telezorg in Friesland.

Lees verder


Risico’s antistollingsmedicijnen beter te voorspellen

In Nederland slikken maar liefst 360.000 mensen antistollingsmedicijnen, bijvoorbeeld om het risico op een hartinfarct of een beroerte te verminderen. Een kwart van de patiënten kampt met sterke schommelingen in bloedwaarden, waardoor de medicijnen minder effectief worden, en de kans op ernstige bijwerkingen stijgt. UMCG-onderzoeker Nic Veeger ontdekte dat de eerste dertig dagen van de behandeling voorspellen of iemand goed reageert op medicijnen.
  

Lees verder


Eerste hartoor-afsluiting in Nederland

In het St. Antonius Nieuwegein is de eerste Nederlandse hartoorafsluiting uitgevoerd. Dr. Lucas Boersma en Dr. Benno Rensing, cardiologen, voerden de operatie uit.

Lees verder


CT-scan spoort hart- en vaatziekten op

Een CT-scan bij zware rokers zonder hart- en vaatproblemen draagt bij aan de voorspelling van hart- en vaatziekten. Dat stelt radioloog in opleiding Peter Jacobs van het UMC Utrecht. Hij promoveert op 2 februari. Informatie over aderverkalking op een CT-scan wordt nu vaak niet gebruikt.

Lees verder


Unieke samenwerking tussen MST en ZGT voor de behandeling van coronaire fistels

Recent werden bij een patiënte in één behandeling in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede twee coronaire fistels succesvol behandeld door middel van coiling via een catheter. Deze behandeling, die veel minder belastend is dan een open hartoperatie, is vooral bekend bij kinderen die op deze manier werden behandeld in de Verenigde Staten, in Nederland wordt deze behandeling nog weinig toegepast.

Lees verder


Hartstabilisator beter voor brein

Bypass-patiënten geopereerd zonder gebruikmaking van de hart-long machine zijn neuropsychologisch waarschijnlijk beter af dan patienten die gedotterd worden en een stent krijgen. Cardioloog in opleiding Jakub Regieli van het UMC Utrecht presenteert deze verrassende conclusie vandaag op de jaarlijkse conferentie van de American Heart Association.

Lees verder


Melody®- hartklep zet veelbelovende prestatie neer in studie met patienten met aangeboren hartaandoe

Apparaat biedt minimaal-invasief alternatief voor openhartoperatie

De Journal of the American College of Cardiology (JACC) publiceerde deze week de resultaten na zes maanden van de klinische studie naar het gebruik van de Melody® transkatheter-longslagaderklep van Medtronic, Inc. (NYSE: MDT). De klep wordt niet langer tijdens een openhartoperatie geïmplanteerd, maar wel via een katheterprocedure bij patiënten met een aangeboren hartaandoening die de functie van hun longslagaderklep aantast.

Lees verder


Innovatieve technologie om hartaandoeningen bij vrouwen gemakkelijker op te sporen

Verfijnde technologie maakt gebruik van seksegedifferentieerde criteria voor de diagnose van hartaandoeningen bij vrouwen

Barcelona, Spanje – Koninklijke Philips Electronics (AEX: PHI, NYSE: PHG) lanceert de nieuwste ontwikkeling op het gebied van het opsporen van hartaandoeningen, de PageWriter TC50-cardiograaf. Deze cardiograaf maakt gebruik van seksegedifferentieerde criteria om te helpen bij de diagnose van hartaandoeningen bij vrouwen, bij wie andere symptomen kunnen optreden dan bij mannen 1). De PageWriter TC50 zal zijn mondiale lancering beleven op het European Society of Cardiology (ESC)-congres 2009 in het Spaanse Barcelona.

Lees verder


Wereldprimeur voor Belgische cardiologen

Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst rust gloednieuw hartcatheterisatie-labo uit met FlexVision XL scherm

Aalst, België – Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst wijdt vandaag zijn gloednieuw hartcatheterisatie-labo in, uitgerust met een wereldprimeur in de medische wereld: de Philips “FlexVision XL”, visualisering via een extra groot scherm; het nieuwe concept vervangt de apparatuur die traditioneel gebruikt wordt in catheterisatie-labo’s met 3, 4 of 6 schermen.

 

Lees verder


Hartkatheterisatie: opereren in een magnetisch veld

Het aantal hartkatheterisaties in het UZA stijgt nog elk jaar. In 2008 voerde het kathlab zo’n 6000 procedures uit, wat een stijging betekende van 10% tegenover het jaar voordien. Ook de afgelopen maanden was er een groei. Prof. dr. Chris Vrints, diensthoofd cardiologie, ziet die trend nog een tijd aanhouden.

‘Met de vergrijzing van de bevolking zal het aantal 65-plussers de komende decennia nog gevoelig toenemen, en dus ook het aantal patiënten met hartproblemen. Over twintig tot dertig jaar zullen er waarschijnlijk twee keer zoveel behandelingen van de kroonslagader nodig zijn als nu. Ook het aantal hoogbejaarden dat nood heeft aan een cardiologische behandeling, zal stijgen. En op die leeftijd moet je ingrijpende chirurgie zoveel mogelijk vermijden. Dan kies je sneller voor medicatie, en in bepaalde gevallen ook voor een katheterisatie.’

Als antwoord op de stijgende vraag werd vorig jaar al een minikathlab geïnstalleerd. Dat is een eenvoudig kathlab, bedoeld om kleinere ingrepen in uit te voeren en zo de andere vier katheterisatiezalen te ontlasten. ‘Als universitair ziekenhuis richt het UZA zich voornamelijk op de meer complexe ingrepen’, legt Vrints uit. ‘Vandaar de noodzaak om voortdurend te vernieuwen en te investeren in speerpunttechnologie. Daarom hebben we dit voorjaar (2009) dus een nieuw, hoogtechnologisch kathlab in gebruik genomen.’

Lees verder


Nieuwe benadering openen kransslagaders in OLVG

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is onlangs een nieuwe dottertechniek toegepast. Deze nieuwe manier van het openen van kransslagaders is uniek in Nederland en is een uitkomst voor mensen waarbij een ‘normale’ dotterbehandeling, voor al langer afgesloten kransslagaders, niet werkt. Interventiecardioloog in het OLVG René van der Schaaf: “Het succespercentage van dotteren stijgt met deze behandeling van 70 naar 95 procent.”

Lees verder


Eerste oplosbare stent geplaatst in Rotterdam

Prof. dr. Patrick Serruys van het Erasmus MC te Rotterdam heeft vorige week de eerste biologisch afbreekbare stent in de kransslagader van een patient met afwijkingen in de kransslagaderen geimplanteerd. Deze experimentele stent, gemaakt van zogenaamd langeketen-melkzuur, lost na verloop van tijd op. Dit in tegenstelling tot de huidige metalen stents, die permanent in het lichaam blijven.

Lees verder


Plaque te lijf met nieuwe imagingtechnieken

Miljoenensubsidie voor onderzoek naar herseninfarcten   
 
Elke dag sterven in Nederland 65 mensen aan een hart- of herseninfarct. Honderden overleven, maar raken in meer of mindere mate gehandicapt. Op dit moment leven ongeveer een miljoen Nederlanders met de gevolgen van een infarct. "Infarcten worden veroorzaakt door zogenaamde plaques," legt Mat Daemen uit, patholoog en directeur van CARIM. "Dat zijn vetophopingen aan de binnenkant van de grote bloedvaten. Die worden afgesloten door een kapje. Als dat kapje gaat ontsteken, wordt het gevaarlijk. De ophoping wordt groter en uiteindelijk scheurt het kapje. Vergelijk het met een puistje dat openbarst. De etter en het vet stromen in de slagader, het bloed in het vat stolt en het stolsel sluit de bloedtoevoer af: het infarct. Nu is het zo dat sommige plaques gaan ontsteken en dus gevaarlijk worden en sommige niet. Uiteraard willen we weten waarom, maar belangrijker nog is dat we de gevaarlijke plaques van de ongevaarlijke kunnen onderscheiden."

Lees verder


Medtronic verwerft levensreddende techniek voor plaatsing nieuwe hartkleppen

CoreValve met Europees hoofdkantoor in Nederland wordt onderdeel van nummer 1 in medische technologie

De unieke hartklepvervangingtechniek van CoreValve is in handen gekomen van Medtronic. Het medisch technologiebedrijf heeft deze overname zopas afgerond. Het Europese hoofdkantoor van CoreValve staat in Breda. Voor Medtronic betekent deze overname een belangrijke uitbreiding van haar productenpakket op het vlak van hart-  en vaatziekten. CoreValve is ontwikkeld en is toegelaten in Europa, waarbij Medtronic haar expertise wil inzetten voor een goedkeuring door de FDA voor gebruik bij de Amerikaanse patient.

Lees verder


LifeBelt hulp bij reanimatie

De LifeBelt® is een reanimatiehulpmiddel waarmee een hulpverlener veel meer kracht kan zetten bij het reanimeren van een patient. De gemiddelde hulpverlener kan ongeveer twee minuten een effectieve reanimatie uitvoeren. Dit is veel korter dan de werkelijk benodigde tijd. Met de inzet van de LifeBelt is maar de helft van de kracht nodig, wat resulteert in minder moeheid en lang-duurcompressie - wat de kans op een succesvolle reanimatie verhoogd.

Lees verder


Geïntegreerd reanimatieplatform

AutoPulse Plus is het eerste en enige geïntegreerde reanimatieplatform. Dit niet invasieve hartmassage apparaat geeft consistent hoge kwaliteit hartmassage. De ZOLL E series (defibrilator voor de ambulancedienst) kan middels een fysieke integratie communiceren met de AutoPulse Plus.

Lees verder


Medisch Spectrum Twente neemt hypermoderne angiokamer in gebruik

Sinds kort beschikt ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) over een nieuwe, hypermoderne angiokamer.

Lees verder


Prognose van patiënten met verwijde buikaorta is beter te voorspellen

In zijn proefschrift geeft Felix Schlösser inzicht in de prognose van patiënten met een verwijding (aneurysma) van de aorta en in de factoren die het natuurlijk en klinisch beloop van patiënten met een verwijding van de aorta voorspellen. Schlösser laat zien dat bij verwijdingen kleiner dan 55 millimeter het beter is om af te wachten dan om te opereren.

Lees verder


Nieuwe techniek levert versnelde diagnose op bij vaststellen zuurstofgebrek in hart

De Isala klinieken kunnen met de nieuwe cardio SPECT-CT scan  het vaststellen van zuurstofgebrek in het hart sterk verbeteren en versnellen. De nieuwe scan maakt het mogelijk om tegelijkertijd anatomische vernauwingen in kransslagvaten van het hart zichtbaar te maken én zuurstoftekort van het hart door deze vernauwing in beeld te brengen. Daarmee wordt het vaststellen van een diagnose drastisch versneld voor patiënten met hartklachten. Daar waar voorheen afzonderlijke onderzoeken moesten worden uitgevoerd gedurende enkele weken, wordt nu de diagnose vastgesteld in één dag. De apparatuur is nieuw in Europa en wereldwijd maken slechts drie andere ziekenhuizen gebruik van deze ultramoderne scan.

Lees verder


Hartcentrum Friesland implanteert hartklep via de liesslagader

In het Hartcentrum Friesland in het MCL zijn eind november 2008 de eerste hartpatiënten via een geheel nieuwe techniek voorzien van een nieuwe hartklep. Bij twee patiënten is door een katheter via de lies een nieuwe hartklep geplaatst. Via een buisje van 7 mm in de liesslagader kregen een vrouw van 81 jaar en een man van 76 jaar een nieuwe hartklep. Normaal gesproken zou deze ingreep inhouden dat de borstkas operatief moet worden geopend. Bij deze nieuwe techniek hoeft dat niet.

Lees verder


Patiënt krijgt MRI-veilige pacemaker

Een jonge vrouw heeft in het Universitair Medisch Centrum Utrecht voor het eerst in Nederland een MRI-veilige pacemaker ontvangen. De patiënt kampt met hartproblemen en moet jaarlijks een MRI-scan ondergaan. Cardioloog dr. Mathias Meine voerde de operatie uit. Hij verwacht dat zo’n tien procent van de pacemakerdragers in aanmerking komt voor de MRI-veilige variant.

Lees verder


Dotteren via de achterdeur

Patiënten met een acuut hartinfarct en daarnaast een chronisch verstopte kransslagader, hebben een slechte levensverwachting. Interventiecardioloog René van der Schaaf onderzoekt of deze risicogroep gebaat is bij het openen van het dichtgeslibde vat. Dat is een technisch lastige ingreep, maar Japanse cardiologen ontwikkelden een nieuwe dottertechniek met een grotere kans van slagen. Eind november kwam één van hen naar het AMC om Nederlandse collega's te trainen.

Lees verder


Veiliger behandeling van hartritmestoornissen

Patiënten met een bepaalde vorm van hartritmestoornissen kunnen beter worden behandeld door bevriezing van de plek die de ritmestoornis veroorzaakt dan door het branden daarvan. De bijwerkingen van de bevriezingsbehandeling zijn aanzienlijk minder en minder ernstig.  Bovendien is een groot aantal patiënten (75%) één jaar na de behandeling nog steeds klachtenvrij. Dit concluderen onderzoekers van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Europace.

Lees verder


Scan kan in toekomst diagnostische hartkatheterisatie vervangen

De huidige diagnostische hartkatheterisatie kan voor een groot aantal patiënten in de toekomst vervangen worden door een scan. Straks hoeft de cardioloog dus geen katheter meer in te brengen, maar volstaat een CT-scan. Dit is voor de patiënt aanzienlijk minder belastend. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Riksta Dikkers.

Lees verder


CT-scan van het hart in 10 seconden

Cardiologen en radiologen in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ maken sinds kort op een nieuwe, patiëntvriendelijkere wijze Computer Tomografie (CT)-scans van het hart. Patiënten met pijn op de borst en op verdenking van aderverkalking krijgen deze scan. Voorheen gebeurde dit onderzoek enkel via een catheterisatie.

Lees verder


Kransslagaderziekte: nieuw perspectief dankzij ultrageluid

“Toename aderverkalking effectiever te bestrijden met krachtige statines”

Intravasculair Ultrageluid (IVUS) is, veel beter dan andere technieken, in staat om de toe- of afname van aderverkalking in de kransslagaders te volgen. Is op deze manier zelfs de kans op een hartinfarct of ander cardiovasculair ‘event’ te voorspellen? Studies wijzen in die richting, aldus cardioloog prof. Clemens von Birgelen in zijn intreerede aan de Universiteit Twente. Resultaten van IVUS-metingen roepen bij hem daarnaast de vraag op of patiënten met aangetoonde kransslagaderziekte niet beter af zijn met een krachtiger behandeling met cholesterolremmende statines die de aderverkalking terugdringen. Von Birgelen houdt zijn intreerede op 5 juni.

Lees verder


Catharina-ziekenhuis start met nieuwe methode om aortaklep te vervangen

Het Hartcentrum van het Catharina-ziekenhuis start met een nieuwe methode om de aortaklep te vervangen. Voor patiënten voor wie een aortaklepvervanging via de normale methode (open hartoperatie) niet meer mogelijk is, is dit de enige en laatste mogelijkheid om toch geholpen te worden. De eerste twee patiënten hebben de procedure inmiddels succesvol ondergaan. Het op deze wijze vervangen van een aortaklep is een ingreep die wereldwijd nog maar op zeer beperkte schaal wordt toegepast.

Lees verder


TomTom in het hart

Het inbrengen van katheters naar het hart met behulp van een soort TomTom-techniek: het Erasmus MC is als derde centrum in de wereld gestart met deze nieuwe operatiemethode bij dotterbehandelingen.

Lees verder


Ambulances uitgerust met apparatuur voor mechanische hartmassage

Vanaf 8 april 2008 zijn alle 17 ambulances in de regio Gelderland-Zuid uitgerust met een nieuw medisch apparaat: de AutoPulse. Met dit apparaat kan het ambulanceteam bij reanimaties mechanische hartmassage verrichten bij de patiënt.

Lees verder


Telemedicine apparaatje - monitoren op afstand

Dyna-Vision® is een nieuw telemedicine apparaatje waarmee patienten op afstand in real-time gemonitord kunnen worden. Het volledige hartfilmpje, de ademhaling en de zuurstofsaturatie kunnen nu op elk moment op afstand in de gaten worden gehouden. Uniek aan het apparaat is dat de patient
geen handelingen hoeft te verrichten om de metingen door te sturen naar een centrale.

Lees verder


Speciale camera maakt in vet verborgen kransslagader zichtbaar

In zijn zoektocht naar het op een afstand meten van het zuurstofgehalte in het bloed en weefsel van patiënten, ontwikkelde Fokko Wieringa een speciale camera. Onverwachte bijkomstigheid is dat die camera moeilijk zichtbare vaten, zoals in vet verborgen kransslagaderen tijdens open hart operaties, in beeld kan brengen. Ook onderhuidse bloedvaten komen in beeld, ongeacht huidskleur. Deze nieuwe techniek biedt veelbelovende mogelijkheden voor toepassingen in de ziekenhuispraktijk. Wieringa promoveert 9 mei a.s. op zijn onderzoek dat hij uitvoerde bij de Biomedical Engineering groep van het Erasmus MC.

Lees verder
Zoeken

Artikel plaatsen

indienen